SLIKARSKI SVET SUZANE MITIĆ

 

 

 

 

HOME

IZLOZBE

GALERIJE

KONTAKT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

O delima Suzane Mitić Radmila Vlatković istoričar umetnosti i likovni kritičar je otvarajući njenu samostalnu izložbu u galeriji muzeja Ponišavlje u Pirotu rekla :


" Suzana po pravilu ličnosti čija je priroda osetljiva traži utočište u takozvanim paralelnim svetovima , odnosno posvećuje se stvarima koje vole , i stvaralaštvu kao aktu svojevrsne terapije. To čini često u nameri prekoj da u tim svetovima pronađe oazu spokoja i vrelo energije kojim bi se suprotstavila okruženju , raznim frustracijama , otuđenjima i nedaćama ili pak sivilu teško podnošljive svakidašnjice.
Te potrebe za utočištem koje rastu srazmerno spoljašnjim ili unutrašnjim pritiscima , nevoljam a i emotivnim nagonima predstavljaju snagu što pokreće Suzanu Mitić.
Suzana radi marljivo , slika mnogo i najčešće tematski srodnim serijama radova ( pejzaži , motivi starog leskovca , verske motive , stilizacije i snoviđenja koja odišu trajanjem i dahom večnosti).
Više melanholik i usamljenik ona donosi posebne darove poetike , svojevrsnu mudrost . Suzana je sklona naglašenim narativnim i emotivnim sadržajima , ima simboliku nadrealnog i neosporne naisvnosti u likovnom izražavanju , ali prisutna je i izvorna iskrenosti spontanost. Ona uspeva da slutnjama , nagoveštajima i emocijama obezbedi svojoj slici potrebnu ubedljivost i upečatljivost , da joj udahne život.
Bogate mirom i spokojstvom ove slike nam ostavljaju prostor za nove i lepe životne događaje ..."